Pályázati feltételek


Önkéntességi és foglalkoztatási (gyakornoki tevékenység és munkavállalás) projektekben bármely olyan szervezet/intézmény részt vehet pályázóként vagy partnerként, amely rendelkezik Minőségi Tanúsítvánnyal és egy EU-s tagországban lett regisztrálva.

Önkéntességben a következő országokban regisztrált szervezetek/ intézmények is részt vehetnek partnerként:

 • Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság

 • Liechtenstein, Izland és Norvégia

 • Albánia, Bosznia és Hercegovina, Koszovó, Montenegró, Szerbia, Azerbajdzsán, Belorusszia, Grúzia, Moldovai Köztársaság, Örményország, Ukrajna

 • Algéria, Egyiptom, Izrael, Jordánia, Libanon, Líbia, Marokkó, Palesztina, Szíria, Tunézia

 • Oroszország

A gyakornokság és munkavállalás pályázatok csak EU-s tagországokban regisztrált szervezetek/ intézmények számára érhetők el.

 

Mi a „Minőségi Tanúsítvány”(Quality Label)?

Csak Minőségi Tanúsítvánnyal rendelkező szerveztek nyújthatnak be az Európai Szolidaritási Testület keretei között önkéntes, illetve foglalkoztatási pályázatot. A Minőségi Tanúsítvány megszerzése pályázati úton történik, amelynek benyújtása egész évben lehetséges. A tanúsítvány biztosítéka annak, hogy egy szervezet garantálja a fiatal(ok) számára a szükséges feltételeket a részvételhez az Európai Szolidaritási Testület alapelvei és céljai mentén.

 

Hogy működik a Minőségi Tanúsítvány?

A Minőségi Tanúsítványt csak jogi személyek kérelmezhetik és birtokolhatják. A Minőségi Tanúsítványnak több fajtája szerezhető meg, amely attól függ, hogy a szervezet a program melyik kategóriájában kíván pályázni vagy partnerként részt venni.

 

Minőségi Tanúsítvány fajtái:

 • Minőségi Tanúsítvány Önkéntességhez kapcsolódóan:

Fogadó szereppel rendelkező szervezetek...: 

 - Pályázatot nyújthatnak be az ITT szereplők szerint.

- A pályázati forrás felhasználásával biztosítaniuk kell a résztvevőnek a biztonságos lakhatási körülményeket és az étkezést (kizárólag önkéntes projektek esetében).

 - A pályázati forrás felhasználásával biztosítaniuk kell a résztvevőnek a Pályázati útmutatónak megfelelő összegű zsebpénzt (önkéntes projektek) vagy költözési hozzájárulást (foglalkoztatási projektek esetén).

- Biztosítaniuk kell, hogy az önkéntes részt vegyen a teljes képzési és (adott esetben) értékelő folyamatban;

- Győződjön meg róla, hogy az önkéntes az Európai Egészségbiztosítási Kártyát megfelelően használja fel, és csak akkor alkalmazza a biztosítási rendszert, ha a körülmények ezt megkívánják;

- Biztosítsák az önkéntesnek a lehetőséget, hogy jól definiált feladatokat hajtson végre, amelyek lehetővé teszik az önkéntesek ötleteinek, kreativitásának és tapasztalatainak integrálását;

 - Határozzanak meg az önkéntes számára világos tanulási lehetőségeket;

 - Tevékenységgel kapcsolatos támogatást, felügyeletet és útmutatást biztosít az önkéntes számára tapasztalt munkatársak révén;

 - Támogatják a tanulási folyamatot, valamint a tanulási eredmények azonosítását és dokumentálását uniós vagy nemzeti érvényesítési eszközökkel, pl. Youthpass és Europass;

 - Nyújtson támogatást a nyelvtanfolyamot végző önkéntesek számára;

 - Feladata egy olyan mentor kiválasztása, aki az alábbiakért felelős az önkéntesek számára:

személyes támogatás

a tanulási eredmények önreflexiójának, azonosításának és dokumentálásának támogatása (uniós vagy nemzeti érvényesítési eszközök felhasználásával).

 - Ösztönözzék a kapcsolatot a többi európai szolidaritási testület résztvevőivel, amikor csak lehetséges;

 - Adjon lehetőséget a helyi közösségbe való integrálásra, más emberekkel való találkozásra, stb.

 

Támogató szereppel rendelkező szervezetek, melyek az ESC portálon regisztrált fiatalok egyes projektekre való kiválasztásáért, illetve fiatalok támogatásárt felelősek abban, hogy a megfelelő projektet megtalálják.

- Győződjön meg róla, hogy az önkéntes önkéntességi megállapodást írt alá, amely tartalmaz tanulási és képzési komponenst.

- Ösztönözni kell az önkéntest, hogy beiratkozzon és részt vegyen az általános online képzésben;

- Biztosítsa, hogy az önkéntes támogatást kapjon a nyelvi felkészítésében (adott esetben az online nyelvtanfolyam és a Bizottság által nyújtott értékelések támogatása);

- Megfelelő felkészítés biztosítása az önkéntes számára a távozás előtt, az egyéni igényeknek megfelelően

- Biztosítsa az önkéntes részvételét az indulás előtti képzésen, amit a Nemzeti Iroda vagy a SALTO szervez (ha van ilyen);

- Győződjön meg róla, hogy az önkéntes rendelkezik az Európai Egészségbiztosítási Kártyával és az Európai Szolidaritási Testület által előírt kötelező biztosítással (ha van ilyen);

- Győződjön meg arról, hogy az önkéntes megkapja az Európai Szolidaritási Testület Info Kitjét

- Maradjon kapcsolatban az önkéntessel és a fogadó szervezettel az egész tevékenység során.

 • Minőségi Tanúsítvány Foglalkoztatáshoz (Gyakornoki tevékenység, Munkavállalás) kapcsolódóan: olyan szervezetek, melyek a projekt menedzsmentje mellett a tevékenység időszakára vonatkozó, azt megelőző és azt követő feladatokéert felelősek, amelyről részletek a Pályázati útmutató 19. oldalán olvashatóak. 

 

Hova kell benyújtani a kérelmet?

 • Nemzeti irodákhoz - amennyiben a szervezet székhelye az adott nemzeti iroda országában található

 • Európai Bizottsághoz - nemzetközi hálózatok esetében, amelyek több országban rendelkeznek tagszervezetekkel (nemzeti szintű intézmények/hivatalok/minisztériumok; olyan szervezetek, amelyek az Európai Szolidaritási Testülettől független önkéntes, gyakornoki programot futtatnak)

 • SALTO regionális forrásközpontok - amennyiben a szervezet székhelye az Európai Unióval határos partner országban található – ezek az országok csak önkéntesség pályázatokba kapcsolódhatnak be!)

 

Milyen megfelelőségi kritériumoknak kell eleget tenni?

A Minőségi Tanúsítvány kérelem két fő kritérium mentén kerül értékelésre, amelyek a kérelemben meghatározott szerep mentén változnak:

 • Relevancia

 • A menedzsment minősége (szervezet kapacitása)

Részletek megtalálhatóak a Pályázati útmutató 21. oldalán.

 

Meddig érvényes a Minőségi Tanúsítvány?

A megszerzett Minőségi Tanúsítvány az Európai Szolidaritási Testület program teljes egészére vonatkozik (2018-2020). A nemzeti iroda szükség szerint felülvizsgálhatja azt, ellenőrizheti, hogy az adott szervezet még mindig tudja-e biztosítani a feltételeket minőségi projekt megvalósításához.

 

Mi a kérelem benyújtásának és értékelésének menete?

Azok a szervezetek/ intézmények, akik Magyarországon székhellyel rendelkeznek a magyar nemzeti irodához nyújtják be kérelmüket.

A kérelmet online űrlapon kell benyújtani, amely ITT található (ESC52-es jelzésű űrlap).

Az űrlap kötelező mellékletei:

 1. Felelősségvállalási nyilatkozat/Declaration of Honour (az űrlap Annex/mellékletek részéből letölthető) kinyomtatva, a hivatalos képviselő által aláírva és beszkennelve

 2. Programterv, amely a leendő résztvevő tervezett tevékenységeit mutatja be (csak fogadó szerep esetében)

A kérelem beérkezését követően a nemzeti iroda felkér két független szakértőt az értékelés elvégzésére, amely egy helyszíni látogatás alapján történik. A Minőségi Tanúsítvány megszerzésének folyamata minimum 6 hetet vesz igénybe.

Részletes információ a Minőségi Tanúsítványról az Európai Szolidaritási Testület pályázati útmutatójában található (16-21. oldal)

 

Frissítve: 2018. szeptember 1.

Feliratkozás az önkéntes szervezeteknek szóló hírlevélre


Tempus Közalapítvány
Erasmus+ ifjúsági csoport:
1077 Budapest, Kéthly Anna tér 1.
E-mail: info@tpf.hu
Tel.:(+36 1) 237-1300
Fax:(+36 1) 239-1329
Hírlevél:
A hírlevélre feliratkozással megismertem az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat, és hozzájárulok ahhoz, hogy a Tempus Közalapítvány a hírlevél feliratkozáshoz megadott személyes adataimat az abban foglaltak szerint kezelje.